Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Leczy dolegliwości trawienne, infekcje dróg oddechowych i zmniejsza poziom cholesterolu.
Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Leczy dolegliwości trawienne, infekcje dróg oddechowych i zmniejsza poziom cholesterolu.
Przyprawa do różnego rodzaju mięs, ryb, warzyw, ale i deserów. Poza tym ma wiele właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych.
Przyprawa do różnego rodzaju mięs, ryb, warzyw, ale i deserów. Poza tym ma wiele właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych.
Powszechnie stosowane w kuchni. Ma jednak duże zastosowanie w farmakologi- właściwości bakteriobójcze czy przeciwskórczowe.
Powszechnie stosowane w kuchni. Ma jednak duże zastosowanie w farmakologi- właściwości bakteriobójcze czy przeciwskórczowe.
Ma właściwości uspakajające i na dobry sen. Ponadto wspomaga trawienie.
Ma właściwości uspakajające i na dobry sen. Ponadto wspomaga trawienie.
Mięta komponuje się z jagnięciną, rybami, drobiem czy warzywami, dobrze łączy się z sałatkami czy napojami.
Mięta komponuje się z jagnięciną, rybami, drobiem czy warzywami, dobrze łączy się z sałatkami czy napojami.
Roślina dwuletnia. Używana głównie do przyprawiania potraw. Posiada wiele witamin, sole mineralne, żelazo, potas i inne.
Roślina dwuletnia. Używana głównie do przyprawiania potraw. Posiada wiele witamin, sole mineralne, żelazo, potas i inne.
Świetnie nadaje się do mięs, zup, makaronu czy ryb a także sałatek. Oprócz tego posiada szereg właściwości pielęgnacyjnych.
Świetnie nadaje się do mięs, zup, makaronu czy ryb a także sałatek. Oprócz tego posiada szereg właściwości pielęgnacyjnych.
Stosowany w zielarstwie, lecznictwie, kosmetyce oraz kuchni, jako przyprawa do wielu dań.
Stosowany w zielarstwie, lecznictwie, kosmetyce oraz kuchni, jako przyprawa do wielu dań.
Doskonały dodatek do pomidorów i sera mozzarella, a także jako składnik kolorowych sałatek, przyprawa do pizzy, sosów, mięs i dań rybnych.
Doskonały dodatek do pomidorów i sera mozzarella, a także jako składnik kolorowych sałatek, przyprawa do pizzy, sosów, mięs i dań rybnych.
Ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni ale jest także uznawany za afrodyzjak. Liście można suszyć, lub dodawać świeże do dań.
Ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni ale jest także uznawany za afrodyzjak. Liście można suszyć, lub dodawać świeże do dań.