Mączka bazaltowa, której skład chemiczny spełnia wszelkie wymagania, jest korzystny dla roślin ogrodowych i bezpieczny dla środowiska.
Dlaczego warto stosować mączkę bazaltową:
- Jest to produkt 100% naturalny i bezpieczny, powstały na bazie zmielonej
skały wulkanicznej
- Zapewnia bogaty skład minerałów korzystny dla roślin
ogrodowych
- Bez ryzyka przenawożenia (składniki uwalniane są powoli)
-
Pod wszystkie rośliny ogrodowe (można wymieszać z glebą przed sadzeniem oraz
podsypywać pod rosnącymi już roślinami)
- Doskonały dodatek do kompostu
przyspieszający proces kompostowania
- Łatwy w stosowaniu preparat do
zaprawiania nasion na sucho (nasiona przed wysiewem zasypujemy mączką i
pozostawiamy na kilka dni).
- W mączce można też obtaczać cebulki kwiatowe,
bulwy, kłącza i korzenie nowo sadzonych roślin.
Dawkowanie mączki bazaltowej:
Zależy od jakości gleby i rodzaju uprawy.
Przeciętnie w ogrodach na urodzajnych glebach wystarczy 2-3 kg na 100 m2
ogrodu.
Przed założeniem trawnika i do pierwszego nawożenia na glebach
bardzo ubogich można dawkę zwiększyć do 1,5 - 3 kg na 10 m2 uprawy.
Warto wiedzieć!
1. Krzemionka zawarta w mączce bazaltowej wzmacnia rośliny
i uodparnia je na choroby oraz szkodniki.
W tym celu w tradycyjnych
przepisach ogrodnictwa ekologicznego poleca się opylanie roślin mączką
bazaltową w ilości 1-2 kg mączki na 100 m2 uprawy.
2. Za pomocą mączki bazaltowej możemy chronić rośliny przed ślimakami. W tym
celu usypuje się z mączki pierścienie otaczające rośliny, stanowiąze zaporę dla
ślimaków,
lub w całości oprósza mączką rośliny.
3. Mączka bazaltowa nie zawiera w swym składzie azotu, nie pobudza więc
roślin do wzrostu. Za to doskonale wzbogaca ziemię w wapń, żelazo,
magnez
(wspomaga wybarwienie iglaków i zapobiega brązowieniu igieł), fosfor i potas.
Te dwa ostatnie składniki pomagają przygotować rośliny do zimy i wzmacniają ich
mrozoodporność.
Z tego względu mączka bazaltowa to doskonały nawóz jesienny
naturalnego pochodzenia. Do nawożenia jesiennego mączkę bazaltową stosujemy
późną jesienią.
Udostępnij to porównanie znajomym: