Saletra wapniowo-amonowa jest to uniwersalny nawóz w formie granulatu stosowany do głównie do nawożenia przedsiewnego oraz pogłównego na każdym rodzaju gleby. Produkt pozytywnie wpływa na jakość i wielkość plonu, jak i przedłuży okres wegetacji, przekłada się to na wzrost masy części nadziemnej roślin. Podczas tak intensywnego wzrostu rośliny cierpią na niedobór azotu i magnezu, który bez problemu jest uzupełniany przez ten nawóz. Dodatkowo, saletra wzbogacona o wapń w nieznaczny sposób odkwasza glebę, przez co pozytywnie wpływa na system korzeniowy.
Jak stosować saletrę wapniowo-amonową?
Nawóz należy rozsypać równomiernie
wokół roślin, a następnie dokładnie wymieszać z glebą i podlać wodą. Nawóz
najlepiej jest stosować w okresie wegetacji roślin - od marca do sierpnia. Może
być stosowany do nawożenia przedsiewnego oraz w trakcie uprawy.
Dawkowanie
Przykładowe dawki podane dla gleby o średniej zasobności w składniki pokarmowe
pomidor: 150 g/10 m2
ogórek: 150-220 g/10 m2
marchew: 120-220 g/10
m2
groch, fasola: 70 g/ 10 m2
trawniki: 150-200 g/ 10m2
drzewa
owocowe: 50-150 g/10 m2
Skład nawozu
Składniki pokarmowe:
azot całkowity (N) – 27%
azot w formie amonowej (N) – 13,5%
azot w
formie azotanowej (N) – 13,5%
tlenek magnezu całkowity (MgO) –
4,0%
tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie (CaO) – 2,0%
Udostępnij to porównanie znajomym: