Jabłoń 'Cortland Wicki'
Polska odmiana jabłoni rodząca smaczne owoce z
ładnym rumieńcem.
Mutant odmiany 'Cortland'.
Drzewo rośnie średnio ślinie, tworzy kuliste korony z charakterystycznie zwisającymi pędami.
Owoce średnie do dużych, wyrównane, spłaszczone od strony szypułki.
Miąższ biały, kruchy, drobnoziarnisty,
soczysty, słodki, aromatyczny, bardzo smaczny.
Skórka zielonkawożółta, pokryta prawie w
całości intensywnym, karminowowiśniowym rumieńcem i sinawym nalotem.
Dojrzałość zbiorcza przypada na początku
października, a konsumpcyjna od końca listopada.
Jabłka mogą być przechowywane w chłodni do
końca lutego.
Drzewo owocuje obficie i corocznie, nie ma
specjalnych wymagać stanowiskowych i glebowych.
Najlepiej rośnie na glebach żyznych,
przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych, na stanowiskach słonecznych.
Odmiana bardzo wytrzymała na mróz.
Niestety charakteryzuje się bardzo wysoką podatnością na mączniaka jabłoni, dużą wrażliwość na parcha jabłoni i średnią
na zarazę ogniową, jednocześnie
jest odporna na zgorzele kory.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Idared, Jonathan, Lobo, McIntosh, Spartan, Red Delicious.
Uwagi wys/szer | 150cm |
Pojemnik | c7,5/c5 |
Udostępnij to porównanie znajomym: