Balony szklane wąskootworowe przeznaczone do fermentacji
win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na
dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed
stłuczeniem.
Korki dopasowane do balonu o pojemności 15
L
-korek gumowy o średnicy 43 mm, z otworem na rurkę fermentacyjną
(szklaną lub plastikową)
-korek z korka o średnicy 45 mm, bez otworu do
zamknięcia balonu
-kaptur/korek gumowy
Charakterystyka
Szkło, z którego wykonane są balony, jest
szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami
spożywczymi.
Użytkowanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz
poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego
otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła.
Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków
dezynfekcyjnych, np. pirosiarczynu potasu.
Zaletą szklanych balonów jest ich
wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania” procesu fermentacji. Z
praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w
miazdze w po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej
fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej
fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej
szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu
szkła.
Udostępnij to porównanie znajomym: