Agrest czerwony ‘Hinnonmaki rot’ jest odmianą bardzo popularną w Polsce ze względu na smaczne owoce,
łatwość uprawy i odporność na
szkodniki.
Rośłina ma pokrój krzaczasty, zwarty i
kulisty. Dorasta do ok. 90–120 cm.
Krzew ma ciernie.
Kwitnie w kwietniu, a owocuje w
lipcu.
Roślina wydaje średniej wielkości czerwone
owoce. Skórkę mają gładką z drobnymi włoskami.
W smaku są słodkie z lekką winną nutą.
Doskonale sprawdzają się na przetwory.
Roślina jest łatwa w uprawie.
Najlepiej będzie owocowała na słonecznym stanowisku.
Charakteryzuje się dobrą mrozoodpornością i dobrą odpornością na mączniaka
agrestowego.
Najlepiej rozwija się na glebie żyznej,
próchniczej o lekko kwaśnym pH.
Agrest Hinnomaki jest samopylny.
Uwagi wys/szer | 40-50cm |
Pojemnik | c5 |
Udostępnij to porównanie znajomym: