Głównymi
elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do
85 % objętości alkoholu. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Odczyt objętości alkoholu odczytywany jest bezpośrednio, bez dodatkowych
przeliczeń. W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością
płynu, w takiej ilości, aby umieszczony w niej pływak unosił się w jego
objętości i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Po ustaleniu się poziomu
zanurzenia, dokonać można odczytu kierując się położeniem dolnego menisku
cieczy. Ciecz zmienia swoje stężenie (cząsteczki rozprężają się i kurczą) pod
wpływem temperatury. Należy zatem pamiętać, aby odczytu dokonywać w temperaturze
20-21°C wtedy będzie on na pewno miarodajny i precyzyjny. Przyrządy te służą do
pomiaru procentów w alkoholach czystych (wódka, spirytus, bimber) tzn. bez
domieszek cukrów czy garbników, które zafałszowują
wynik.
Udostępnij to porównanie znajomym: