Balony szklane szerokootworowe przeznaczone do fermentacji win, piw, miodów pitnych, do przetrzymywania nalewek i destylatów, pikli i kiszonek, kompotów i dżemów oraz produktów sypkich. Balony tego typu są niezwykle wygodne w użyciu. W szerokiej szyjce swobodnie mieści się ręka. Dzięki temu łatwo je umyć i łatwo napełnić (opróżnić) np.: większymi owocami lub warzywami. Dostępne w zdejmowanych koszach plastikowych, sprzedawane w komplecie z plastikową nakładką, jednak o małej szczelności.
Korki/kaptury dopasowane do balonów szerokootworowych
-
gumowy, szczelny kaptur o średnicy 138 mm
Charakterystyka
Szkło, z którego wykonane są balony jest szkłem sodowym posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi. Balony szerokootworowe charakteryzują się grubszą strukturą szkła niż wąskootworowe.
Użytkowanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom
termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka
temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie balonów w
letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np.pirosiarczyn
potasu
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość
„podpatrywania” procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane
jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym,
następnie po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców, prowadzenie dalszej
fermentacji w szklanym balonie.
Udostępnij to porównanie znajomym: